Infoblad Augusti 2024

Datum 24 08 2023

Dags att ses igen!  Gemensam fixardag

 

Hoppas att ni alla har haft en härlig sommar! Nu ser vi fram emot att träffas igen och vad är då bättre än att jobba tillsammans en eftermiddag? Boka redan nu söndagen den 24 september klockan 13.30–16.30. Föreningen ordnar med korv och fika. Mer information kommer på mejlen.


Senaste nytt om balkonginglasningarna

Just nu pågår mätningar av alla balkonger. Inglasningen av provbalkongen ska besiktigas den 6 september och sedan går beställningen för övriga balkonger iväg.

Befintliga glas kommer att demonteras i vecka 40 (som börjar den 2 oktober) och sedan sker monteringen av de nya glasen veckorna 41 och 42.

Nika kommer att meddela exakta tider för varje lägenhet.
Det är viktigt att alla balkonger är tömda när arbetena börjar.

Det betyder att golvtrall, taklampor, gardiner och annat måste tas bort!

Under dessa tre veckor kommer ni som har terrasser inte att kunna utnyttja dem dagtid från måndag till fredag. De kommer att vara avstängda av säkerhetsskäl.

Det kommer inte heller att gå att boka gästlägenheten under dessa veckor eftersom Nika kommer att behöva den för sin personal.

Vi hoppas på er förståelse för detta.


Tvättstugan

Tidigare i sommar havererade värmefläkten i tvättstugan och sedan dess har torkskåpet varit ur funktion.

Vi i GA95 (representanter för bostadsrättsföreningarna Utsikten 1, Utsikten 2 och Västra Hamnplan), som gemensamt äger tvättstugan, för sedan dess en dialog med Electrolux om ny värmefläkt till det befintliga skåpet alternativt ett helt nytt och energisnålare torkskåp.

Det tar tyvärr lite tid då vi är angelägna om att göra ett så bra val som möjligt och dessutom inte är ensamma om beslutet. Men, håll ut, inom kort fattar vi beslut tillsammans med övriga föreningar i GA95.


Vi behöver sköta om våra fönsterbleck!

Skicket på våra fönsterbleck varierar från lägenhet till lägenhet. Men för att föreningen inte ska behöva renovera dem i närtid (kostnaden kan bli mycket hög), är det bra om alla tar för vana att torka av dem ibland så att det inte börjar växa mossa på dem eller att de börjar rosta.


Nödutgångarna är inte genvägar

Det är viktigt att vi inte använder våra nödutgångar som genvägar. De får bara användas i nödfall. Det är bra om alla respekterar detta och även informerar sina barn.


Norra Danviksbron
(järnvägsbron)

Arbetena med Norra Danviksbron (järnvägsbron) som berör oss påbörjas omkring den 1 oktober i år.

Det första som ska göras är att flytta sopsorteringsstationen så att den placeras utmed Sjökvarnsbacken och berget.

En ny arbetsväg ska anläggas från Värmdövägen, utmed gamla Sjökvarnsbacken, och vidare i en 180 graders sväng ned i hundrastgården och bort till arbetsplatsen.

Efter att den gamla bron har lyfts ned och transporterats bort i mitten av november påbörjas så kallad betongkapning av de gamla fundamenten.

Under denna tid, cirka fyra månader, kommer med stor sannolikhet gång- och cykelvägen under bron
att vara avstängd.

Från och med den 1 februari 2024 kommer passagen troligen att öppnas och vara öppen till efter sommaren då bygget av nya fundament påbörjas.

Hur det ser ut efter detta återkommer vi om.

Inte Danviksbron, men en liknande i Dublin. Foto: Janusz Grabowski


Vet ni att den är speciell?

Så här skrev Ny Teknik om Danviksbron 2015:
Mest berömd är Joseph Strauss för sin Golden Gate Bridge i San Francisco, men en av hans järnvägsklaffbroar finns faktiskt i Stockholm.
Danviksbron byggdes 1918–1921 i samband med att Hammarbykanalen sprängdes ut för att ge sjöfarten en ny led från Saltsjön in i Mälaren. Som brons konstruktör anges en ingenjör vid namn Ernst Nilsson, men det är nog en sanning med modifikation. I själva verket konstruerades den här typen av klaffjärnvägsbro först av den tysk-amerikanske ingenjören Joseph Baermann Strauss, mest berömd för Golden Gate-bron i San Francisco.
Nu är Danviksbron långt ifrån den enda Strauss-kopian i världen, och inte den första heller. I Vänersborg byggdes 1916 en likadan järnvägsbro över Trollhätte kanal. En tysk firma i Stettin vid namn J Golnow & Son hade fått jobbet efter att ha plankat Joseph Strauss brokonstruktion rätt av och gett det lägsta anbudet. Därför kallas bron fortfarande ”Tyska bron”.
En annan Strauss-kopia, numera kulturmärkt, finns i Trondheim i Norge och kallas Skansenbron. En tredje finns i Sête i Sydfrankrike, där Canal du Midi rinner ut i Medelhavet.
Flest Strauss-broar finns dock i USA och Kanada.


Utloppsledningen

Som vi skrev i senaste infobrevet ligger bytet av utloppsledningen från Henriksdalsverket lite längre fram i tiden, men preliminärt beräknas fas pågå mellan 1 september 2024 och 31 mars 2025 och fas 2 mellan 1 september 2025 och 31 mars 2026.

Arbetet sker inom området som begränsas av gångvägen utmed lekplatsen, kanalen och stranden mot Saltsjön.

Inget arbete kommer att ske under sommarperioden.


Med sensommarhälsningar
Styrelsen Brf Utsikten 1