Infobladet SQSF – Oktober 2023

Saltsjöqvarns samfällighetsförening (SQSF) Informationsbrev Oktorber 2023

Byggprojekten

Rivningen av Norra Danviksbron pågår till och med januari månad. Under tiden kommer cykel och gångpassagen under broarna vara stängd. Förhoppningsvis kommer den öppnas i vår. Efter sommaren kommer byggnation av nya bron starta upp. Hösten 2024 kommer även arbetet med nytt pumphus och avloppsledningar att påbörjas.

Tyvärr kommer vi beröras av transporter och byggarbeten under tiden, men har överenskommit med respektive byggherre att begränsa arbetena till vardagar 07.00 – 18.00

Sopsugsystem

Nuvarande sopsugsystem (berör ej Saltsjöqvarn 1) måste under hösten temporärt tas ur bruk för större renovering och ersättas med sopkärl som ställts ut i området. Vi bedömer att sopsugsystemet kommer vara avstängt ca 6 månader. Nedkast till sopsuganläggningen kommer idag (26/10) att plomberas av vår entreprenör Envac och får inte användas under perioden systemet är avstängt.

Orsak till skadorna på systemet är en kombination av bristande källsorting (kartonger, glas mm) kastas via sopsugsystemet i stället för att nyttja återvinningsstationen samt systemet åldrats. Viktigt att alla boende tänker på och respekterar:

  • Inte kasta för stora påsar i sopsugsystemet, inga stora kartonger, glas mm.
  • Att matavfall (endast organiskt) kastas i föreningens matavfallskärl.
  • Att tänka på att alltid utnyttja egen förenings sopsugsnedkast, då systemet är dimensionerad

    efter boende i respektive förening.

  • Det blir krav på boendenära källsorting, vår förhoppning är att befintlig återvinningsstations

    är tillräcklig, om alla tar ansvar finns det möjlighet att undvika att bygga nya grovsoprum eller återvinningsstationer

    Reparation av sopsugsystemet är mycket kostsamt, vilket kräver extra debitering till delägarna. För att hålla nere kostnaderna och ha ett framtidsäkert system har styrelsen har startat upp ett arbete att utreda alternativa sophanteringslösningar. Skall vi bibehålla sopsug som idag eller finna alternativa lösningar.

    Parkering i området.

    Avgiftbelagda P platser finns på torget och i garage Utsikten. P platser i Sjöqvarnsbacken och på Saltsjöqvarns kaj kan nyttjas av boende under maximalt 1 timma. Det kräver synligt P tillstånd (utfärdas av varje Brf) och P-skiva. Det är tillåtet att stå maximalt 15 min utanför sin port över lastning.

    Laddplatser

    Under hösten kommer det byggas ytterligare 25 laddstationer i garage Utsikten, dessa kommer byggas så två P platser kan dela en laddstation så totalt 50 nya P platser med laddmöjlighet kommer finnas. I samband med byggnationen kommer även några gästplaster för laddning att skapas. Det medför att det kommer ske omflyttningar av P plaster i Garage Utsikten, Information kommer gå ut till berörda.