Internet/bredband, telefoni och TV

Internet/bredband

Alla lägenheter har tillgång till bredband från Ownit och kostnaden ingår i månadsavgiften. Se till att anmäla er på deras aktiveringssida genom att logga in med BankID, bocka för ert lägenhetsnummer och klicka i hastigheten 700 – 1000 Mb/s.

I lägenhetens hall finns ett “dataskåp” där Ownit placerat en vit box, märkt Inteno, innehållande dels ett optiskt fibermodem, dels en ganska simpel WiFi-router. (Ownit kallar detta en tjänstefördelare.) För att få ut internet i lägenheten kan man antingen ansluta sina trådlösa enheter direkt genom att logga in med uppgifterna som sitter på Inteno-boxens klisterlapp och/eller använda LAN-förbindelser till uttagen i rummen. I så fall behöver man från tjänstefördelaren ansluta en LAN-kabel som via “omkopplingsenheten”  ansluts till rätt rum.

Omkopplingsenheten är mittensektionen i dataskåpet märkt Telefonfördelning resp Kommunikationsuttag. Det är i princip en korskopplingsbox. Lite hjälp kan man få här (ganska gammal) eller här (avser tjänstefördelaren).

Vill man ha bättre fart på sitt trådlösa bredband kan man koppla in en egen WiFi-router med bättre prestanda. Den kan då antingen ställas i dataskåpet och kopplas in direkt till tjänstefördelaren, alternativt ställer man den på ett bättre ställe i lägenheten och kopplar den med LAN-kabel via omkopplingsenheten till tjänstefördelaren.

Telefoni

Telia erbjuder ingen fast telefoni i huset, utan vill man ha sådan kan man beställa IP-telefoni från Ownit, se här!

TV

Föreningen har en gemensam TV-antenn, så följande alternativ erbjuds:

  1. Basutbudet (SVT1, SVT2, SVT24/Barnkanalen, Kunskapskanalen, TV4 och TV6) via ”markbundna nätet”: anslut TVns antennkabel till vänstra uttaget i väggen
  2. Basutbudet + betalkanaler via Boxer-abonnemang: en modern TV ansluts på samma sätt till vänstra uttaget och programkortet sätts i TVn. Äldre apparater kan kräva en box för kortet (TV Hub) mellan väggen och TVn.
  3. Basutbud + betalkanaler kan också ses mha Digital-TV. Kräver abonnemang hos Ownit och TVn ansluts via ett av datauttagen i väggen med hjälp av en LAN-kabel.